Over Icatya

Vocale dansdocent
Zangeres *Masseuse* Spirituele coach
Uitvoerend en docerend Artiest

 

Haar dansdroom

Na het behalen van haar onderwijsakte gaf zij zich over aan haar passie voor dans. Van 1988 tot 1996 was zij actief bij Roots Dance Center en bekwaamde zij zich als dansdocent Moderne Caraïbische dans. In deze periode legde zij de eerste stenen voor een eigen dansstijl.

Na een pauze van 5 jaren pakte zij de draad weer op en zij werd dansdocent Black Movement aan het Koorenhuis. In de jaren die daarna volgde, droomde zij van een eigen dansstijl met bijpassende methode. Dat zou dan een dansmethode worden die bijdraagt aan een bewust bewegen vanuit je centrum. Niemand had ooit haar kunnen vertellen dat een burn-out haar op weg zou helpen in het realiseren van deze dansdroom.

 

Mogelijkheid tot groei

De burn-out die zij opliep in 2002 liet haar nadrukkelijk weten hoe belangrijk het is om je hart te volgen, want alleen dan kunnen je dromen uitkomen. De burn-out liet haar ook voelen hoe vreselijk het is om beperkt te zijn in het uiten van je authentieke talenten. Zij kon door overbelaste knieën niet meer volledig dansen. In plaats van bij de pakken neer te zitten, zag zij deze tegenslag als gelegenheid tot groei. De situatie reikte haar doelen aan, zoals haar fysieke gezondheid terugwinnen en het evenwicht herstellen in haar leven.

In 2003 verklaarde zij het leven als haar universiteit. Zij koos ervoor de artiest te zijn en haar daarin zo goed mogelijk te bekwamen. Haar persoonlijke ontwikkeling en het werken aan haar talenten werden topprioriteit. Alles wat haar en haar dromen niet diende, heeft zij leren loslaten. Een nieuwe episode in haar leven ving aan, met als titel: de reis door mijn innerlijke wereld.

Eenheid tussen lichaam en stem

In 2005 volgde zij een workshop stemexpressie bij M. Engelbrecht. Na afloop van de workshop vertelde haar medecursisten haar onder de indruk te zijn van de fusie tussen haar dansbewegingen en stemklanken. Grappig genoeg was zij zich daar helemaal niet van bewust geweest. De complimenten hadden wel effect. In haar beleving waren lichaam en stem twee aparte domeinen. Dit besef inspireerde haar de eenheid tussen lichaam en stem te belichten. Zij is toen trainingen gaan volgen op het gebied van somatische therapie, vocale dans en lichaamswerk.

In hetzelfde jaar, tijdens een stiltecursus bij Art of Living, kreeg zij de wijsheid mee dat gezondheid meer is dan alleen maar de afwezigheid van een ziekte. Gezond zijn betekent, gevestigd zijn in je spirituele wezen. Dit stukje levenskennis zette haar aan het denken. Als zij bewust verbinding zou kunnen maken met haar spirituele bron, dan zou zij vanuit dat centrum harmonisch en vredig kunnen leven met zichzelf en haar omgeving. Deze contemplatie ging gepaard met een supergoed gevoel. Weldra werd de naam – Bodyvoicing – geboren.

Meer dan dans alleen

In 2007 verruilde zij haar functie als dansdocent Black Movement voor Docent Bodyvoicing. Naast de andere werkzaamheden als uitvoerende en docerende artieste, verzorgde zij wekelijks lessen Bodyvoicing. Geleidelijk ontstond er een dansklank-methode die de organische relatie tussen beweging en stemklanken in beeld bracht. Mede dankzij de toegewijde betrokkenheid van een vaste club deelnemers aan haar lessen, heb zij in alle rust kunnen vormgeven aan haar danscreatie.

In 2016 legde zij de eerste stenen van haar praktijk Bodyvoicing Center. Het was gebleken dat Bodyvoicing veel meer is dan alleen een dansdroom. Het is het kader geworden waarbinnen al haar talenten zich kunnen ontwikkelen en kunnen worden ingezet voor het welzijn van anderen. Het is haar levenswerk, waaruit verschillende creaties zijn voortgekomen. Zo heeft zij niet alleen Bodyvoicing Dance in de aanbieding, toch ook Bodyvoicing Guidance en Bodyvoicing Relax.

 

Frisse levensvisie

2018 begon met het deelnemen aan de Estill Voice Training. Deze training is een duurzame aanvulling, die haarfijn aansluit op wat zij al doet met Bodyvoicing Dance.

Zij kan nu met recht zeggen, dat alles wat zij heeft meegemaakt, vanaf haar geboorte tot heden, heeft bijgedragen aan wat zij nu heeft bereikt. Wat aan de basis ligt van haar handelen, is het geloof in haar unieke capaciteiten, het vertrouwen in het goede van het leven en haar optimistische levenshouding. Deze frisse levensvisie helpt haar bij het vervullen van haar levensmissie. Met trots is zij getuige van de wonderbaarlijke ontvouwing van haar dromen. En Bodyvoicing is daar één van.